Wegańska nowość w EPI Wrocław
Umami – jeden z pięciu podstawowych smaków, które występują w potrawie, jest trudny do osiągnięcia w kuchni bez zastosowania mięsa. Udało nam się go jednak uzyskać! W naszej nowej propozycji kulinarnej dodaliśmy do batatów grzyby, które mają w sobie dużo naturalnego smaku umami. Sięgnęliśmy oczywiście po najlepsze, królewskie borowiki, które połączyliśmy z czerwoną fasolą, uważaną za najzdrowszą wśród roślin strączkowych. Całość zapiekliśmy z dodatkiem grubej soli morskiej i tymianku, by na koniec udekorować całość świeżym, siekanym szczypiorkiem. Tak powstało zachwycające danie, które odpowiada na wiele potrzeb fanów zdrowej diety.
Zdrowy, roślinny „Wyrób własny EPI”
Oczywiste jest to, że zapiekane bataty z borowikami i czerwoną fasolą to doskonała propozycja odżywcza dla wegan i wegetarian. 100 g batatów zapewnia niemal 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę A dzięki obecności beta-karotenu, tak ważnego dla zdrowia skóry, włosów, paznokci i wzroku. Żółta odmiana słodkich ziemniaków ma sobie także luteinę, chroniącą wzrok przed wolnymi rodnikami i dużą ilość witaminy B6, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu i serca. Wartości odżywcze dania podnosi także czerwona fasola, źródło wartościowego białka, błonnika i antystarzeniowych fitoskładników, takich jak np. antocyjany. Dodatek borowików oprócz wartości smakowych wzbogaca zapiekane danie w fosfor, żelazo, magnez, potas i witaminy z grupy B.