Wegańskie bataty – nowość w EPI Wrocław

Zapiekane wegańskie bataty to świetny pomysł na lekki i zdrowy lunch, obiad czy kolację. Roślinna nowość z wrocławskich delikatesów EPI zachwyca kolorami, a przede wszystkim wybornie smakuje. W nowym daniu ze znakiem „Wyrób własny EPI” połączyliśmy delikatną słodycz batatów z umami – piątym smakiem cenionym w potrawach, którego często poszukują weganie i wegetarianie.

Wegańska nowość w EPI Wrocław

Umami – jeden z pięciu podstawowych smaków, które występują w potrawie, jest trudny do osiągnięcia w kuchni bez zastosowania mięsa. Udało nam się go jednak uzyskać! W naszej nowej propozycji kulinarnej dodaliśmy do batatów grzyby, które mają w sobie dużo naturalnego smaku umami. Sięgnęliśmy oczywiście po najlepsze, królewskie borowiki, które połączyliśmy z czerwoną fasolą, uważaną za najzdrowszą wśród roślin strączkowych. Całość zapiekliśmy z dodatkiem grubej soli morskiej i tymianku, by na koniec udekorować całość świeżym, siekanym szczypiorkiem. Tak powstało zachwycające danie, które odpowiada na wiele potrzeb fanów zdrowej diety.

Zdrowy, roślinny „Wyrób własny EPI”

Oczywiste jest to, że zapiekane bataty z borowikami i czerwoną fasolą to doskonała propozycja odżywcza dla wegan i wegetarian. 100 g batatów zapewnia niemal 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę A dzięki obecności beta-karotenu, tak ważnego dla zdrowia skóry, włosów, paznokci i wzroku. Żółta odmiana słodkich ziemniaków ma sobie także luteinę, chroniącą wzrok przed wolnymi rodnikami i dużą ilość witaminy B6, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu i serca. Wartości odżywcze dania podnosi także czerwona fasola, źródło wartościowego białka, błonnika i antystarzeniowych fitoskładników, takich jak np. antocyjany. Dodatek borowików oprócz wartości smakowych wzbogaca zapiekane danie w fosfor, żelazo, magnez, potas i witaminy z grupy B.

Dietetyczne danie także dla diabetyków

Zapiekane bataty z borowikach i czerwoną fasolą to danie korzystne dla osób, które uważają na poziom cukru, np. z cukrzycą typu II czy z insulinoopornością. Same bataty mają mniej kalorii niż ziemniaki i zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, korzystny dla diabetyków. Będąc zdrowym źródłem energii (składają się głownie z węglowodanów), uwalniają ją powoli, bez skoków energetycznych. A ponieważ należą do roślin bogatych w błonnik, stabilizują również pracę jelit i zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Dodatek wartościowego białka i błonnika z czerwonej fasoli dodatkowo odżywia i stabilizuje poziom cukru we krwi. Nie pozostaje więc nic innego, jak odwiedzić nasze delikatesy w centrum Wrocławia i wypróbować zdrową i smaczną nowość ze znakiem „Wyrób własny EPI”.